Moartea sau transformarea presei scrise?


Cand vorbim de disparitia presei scrise, este necesar sa avem vedere cele doua fete ale problemei care apar odata cu subiectul discutiei:

a) Capacitatea new media de a inlocui presa scrisa sau doar transferul presei scrise in online

b) Preluarea functiilor jurnalismului classic prezent in presa scrisa de citizen journalism online sau transferul de jurnalism profesionist in mediul online in cadrul presei online

Ca sa vorbim de disparitia/moartea presei scrise sau inlocuirea acesteia cu presa online, trebuie mai intai sa existe o tendinta spre acest fenomen. Poate ca parte din aceasta tendinta vine ca o consecinta a crizei financiare , dar cert este un lucru: trusturi media incep sa-si transfere publicatiile in online (exemplu BMG-ul in Romania si ziare mari din SUA dupa cum mentioneaza topul realizat de TIME)

Asadar suntem indreptatiti chiar din paginile ziarelor, sa vorbim despre un fenomen in presa scrisa: daca nu disparitia, poate remodelarea ei. Pentru ca, asa cum spunea Victor Kapra: “ziarul este un obiect de hartie pe care sunt imprimate diverse informatii si va deveni la fel de rar precum servetele de masa din in”.

Presa scrisa va lua cu siguranta alta forma in viitorul apropiat, pentru ca aici ne-a adus masina timpului. Si aceasta forma va fi una digitala cu o interfata mai prietenoasa, continuu updatata si interconectata la alte surse de informatii. Nu sunt eu in masura sa afirm cu certitudine ca presa scrisa va disparea in totalitate. Si poate ca ziarele cu istorie sau revistele de calitate vor continua sa aiba cumparatori. Dar cu siguranta cei mai multi se vor afla in mediul online, unde presa deja isi cauta locul. Cred in aceasta reorientare a presei din mai multe motive, pe care le voi insira mai jos:

Presa scrisa inseamna multa hartie si foarte, foarte multi copaci taiati pentru o singura zi, daca ne gandim ca un ziar este aruncat dupa citire. Sa ne facem un calcul simplu: pentru 20.000 de pagini taiem 4 copaci, 100.000 de exemplare inseamna 1.000.000 pagini, adica 50 de copaci. Cati copaci sunt taiati zilnic pentru milioanele de exemplare world wide?

Veniturile presei scrise sunt in scadere datorita lipsei de publicitate, principala lor sursa de venit. Ca urmare jurnalistii sunt tot mai putini si tot mai prost platiti. Astfel ca ei isi indreapta atentia spre alt gen de activitati mai profitabile in detrimentul scriiturii.

Jurnalismul neprofesionist sau citizen journalism capata amploare in spatiul online. Presa scrisa alaturi de presa online nu mai sunt singurele surse de informatie. Traim intr-un mediu in care comunitatile online, blogosfera si microblogging-ul sunt primele canale de comunicare din care consumatorul isi ia informatia referitoare la un produs. Prin urmare maketerii sunt din ce in ce mai atenti la social media si din ce in ce mai putin atrasi de publicitatea clasica, de care presa scrisa are nevoie ca sa supravietuiasca.

Capacitatea infinita de explorare a mediului online: pentru presa care poate fi dezvoltata fara restrictii de spatiu si format (audio, video, live etc.) si pentru consumatorul care cauta informatia de prima mana (real time), in mai multe locuri deodata (legaturi externe).

Costurile reduse pentru dezvoltarea unor publicatii – site-uri de calitate.

Posibilitatea de targetare a consumatorilor pentru un anumit gen de presa in completare cu tendinta de dezvoltare sustinuta si tot mai nisata a publicatiilor online si crearea unor adevarate comunitati de consumatori implicate.

Noul model de comunicare in care consumatorul, imputernicit sa-si spuna impresiile, devine user generator content, adica transmitator de mesaj la randul lui. In acest context el nu mai poate ramane doar cititor al unor pagini si isi cauta informatiile mai degraba in mediul online.

Asadar trecerea in mediul online este un process deja initiat, aflat insa doar la inceput. Media online inseamna un efort mai mare de a mentine atentia consumatorului pe pagina ta de web. Prin urmare nu este de ajuns sa transferam continutul din offline in online, ci sa-l adaptam la nevoile mediului digital, cu totul diferite de cele ale mediului analog.

Alte opinii despre acest subiect: Victor Kapra – De ce vor muri ziarele, EVZ – A apus epoca omului ziar,

Jurnalism Online – Cele mai tari 10 miscari din presa in 2010

2 Responses so far.

  1. Ruxi dit :

    Eu as zice ca este vorba de o transformare….moartea nu cred ca o sa intervina asa de curand, avand in vedere ca mereu vor exista adepti ai placerii pe care o confera ritualul de citire pentru un ziar tiparit ( cum sunt eu!). Nu contesta nimeni faptul ca presa online a castigat terenin detrimentul presei scrise…dar hartia nu o sa moare niciodata( poate doar cand nu mai gasim copaci)!

  2. Ruxi dit :

    Eu as zice ca este vorba de o transformare….moartea nu cred ca o sa intervina asa de curand, avand in vedere ca mereu vor exista adepti ai placerii pe care o confera ritualul de citire pentru un ziar tiparit ( cum sunt eu!). Nu contesta nimeni faptul ca presa online a castigat terenin detrimentul presei scrise…dar hartia nu o sa moare niciodata( poate doar cand nu mai gasim copaci)!

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée.