O perspectiva pentru Romania: instabilitatea poate fi schimbata in bine


De la un timp nu mai inteleg nimic din ce se intampla in Romania. Si nu sunt singura. Asa ca ma gandesc sa dezvolt o aplicatie care m-ar ajuta sa keep track of things cu ce se intampla acasa. Scopul ei nu ar fi sa intelegem ci sa realizam la ce ne ajuta tot ceea ce se intampla azi.

Pornind de la aceasta idee am realizat o cercetare despre politici culturale si antreprenoriat in industriile creative din Romania. Pentru ca nu stiu sa codez, va scriu un pic mai multe despre cum vad eu aceasta aplicatie.

Mentalitatea romaneasca…

Analizand mult efectele comunismului si democratiei asupra mentalitatii romanilor am ajuns la concluzia ca obiceiurile, patter-nurile de gandire si Romania in general, nu poate fi caracterizate. Sau nu ca « afara ». Etichetele nu corespund. Iar cand incerci sa le schimbi, sa le adaptezi, nici n-apuci sa le scrii, ca nu se mai potrivesc. De ce?

In schimbare

De la politici si politicieni pana la pareri personale, haine si masini, Romania este in continua schimbare. Acasa credeam ca « this is the new generation spirit », ca digital natives aduc curentul schimbarii.
Acum imi dau seama ca Romania se schimba in fiecare zi, in fiecare luna si an. De 23 de ani isi cauta locul in economia mondiala si in sufletele celor care mai cumpara promisiuni « de mai bine ».

In Romania internetul poate schimba mentalitatea despre mentalitatea romanilor

Daca mentalitatea ar fi un soft instalat la bordul unui tren automat care duce oamenii rapid, acolo unde isi doresc, atunci schimbarea care caracterizeaza Romania, ne-ar permite oricand si oriunde sa gasim o alta cale.
Azi, din pacate, Romania este un prototip de masina automata fara sofer, cu un soft prost, instalat la bord. Ea nu asigura trasportul pentru toti locuitorii, ci numai pentru cativa. Masina asta merge din inertie pentru ca e programata sa mearga, dar nu are directie.

Next step: sa programam acest tren impreuna online
Transformarea problemelor in oportunitati suna ca o reclama proasta in ochii celor care nu mai cred. Dar nu ma adresez pesimistilor. Scriu pentru cei care gandesc diferit.
Scriu celor care inteleg un limbajul de programare al mintilor si sunt dispusi sa lucreze impreuna, sa testeze si sa codeze noile comenzi pentru Romania.
Celor care isi mananca painea din online.
Celor care viseaza mai mult cu ochii deschisi ca nu mai au timp de dormit printre projecte, joburi si evenimente.
Va recomand sa priviti documentarul asta timp de 45 de minute.
Pe scurt, veti vedea generalitati despre Romania, despre realitatea de azi. De aceea nu va recomand sa va pierdeti timpul
privind, ci reflectand
auzind, ci ascultand
cautand punctele tari din toate slabiciunile.

Astazi avem posibilitatea de a lucra impreuna, cei 4 milioane de angajati in Romania cu cei 2 milioane plecati afara. Accesul la internet ne da posibilitatea de a vedea ce se intampla dincolo de realitatea in care traim si daca suntem acasa si daca suntem afara. Aceasta imagine de ansamblu a lipsit mult timp romanilor. Dar generatia noastra poate face lucrurile diferit. Impreuna.

Daca va treziti dimineata cu mail-urile langa voi, stiti cat de important si cat de utile sunt aplicatiile pentru smartphones. Imaginati-va acum o aplicatie care va sugereaza toate legaturile posibile si imposibile intre ceea ce s-a intamplat si se intampla azi in Romania. Cum ar fi sa alegeti optiunea fara prejudecati sau fara limite. Sa faceti conexiuni si sa extrageti de aici avantajele situatiei.

Daca Romania devine o sursa de inspiratie pentru creativi, instabilitatea este primul pas pentru o schimbare in bine. Revenind la internet, ce-ar fi sa folosim toate instrumentele pe care le avem online ca sa generam un sistem de gandire pentru Romania, bazat pe incredere si optimism?

Articolul asta suna prost aici. Ar merge poate la TED in engleza. Sper ca ati prins ideea.

Étiquettes : , , , , ,

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée.