PR încotro?


Dacă atunci când vorbim de culori, putem spune că negrul a fost, este şi va fi întotdeauna la modă, ei bine, în domeniul comunicării nu există o culoare care să fie universal valabilă.
De ce?
Pentru că lumea se schimbă şi civilizaţia oferă noi canale de comunicare în funcţie de care noi, specialiştii în comunicare ne adaptăm. Altfel spus, specialiştii în comunicare: marketeri, advertiseri, relaţionişti, social media specialists şi alte feluri de guru ai comunicării, toţi sunt cameleoni ai acestui domeniu. Pentru că ieri advertising-ul a fost the new black, azi e PR-ul şi nu se ştie mâine ce va mai fi.

Richard Edelman, spune într-un material pentru IPR că Public Engagement e viitorul Public Relations.  Şi asta-mi aduce aminte de ce spunea Sorin Tudor la CNSC: « PR-ul nu mai există ». PR-ul se transformă.

Citesc zilnic articole despre viitorul PR-ului, despre tendinţele în domeniu.  Vorbim despre un viitor care deja se întâmplă.

Abia ieri s-a lansat portalul de informaţii PR România, un portal pe care din câte am văzut se încearcă o recunoaştere a importanţei domeniului în România. Site-ul are foarte multe informaţii teoretice, prezentând istoria şi personalităţile marcante din domeniul PR-ului. De asemenea au o secţiune PR 2.0, dedicată acestor schimbări de culoare într-un domeniu direct influenţat de new media, cum spuneam mai sus.

Mă bucură să văd că ne preocupăm şi de informare specializată şi educare în domeniu. Dar nu pot să nu mă întreb dacă nu e cumva prea târziu. PR-ul nu este un domeniu în care să poţi spune că « niciodată nu e prea târziu ». Ce învăţăm azi în Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice sau Jurnalism şi Relaţii Publice sunt noţiuni de bază. Ele nu ne ajută să ne adaptăm la canalele de comunicare utilizate astăzi. De aceea ajungem să ne pregătim pentru o meserie care deja nu mai există.

Eu cred că singura modalitate de a fi un bun cameleon în domeniul comunicării este să fii activ printre publicurile tale, să comunici aşa cum o fac ei şi să dovedeşti acel public engagement, the new black în relaţiile publice.

Mai multe despre Public Engagement aici.

One Response so far.

  1. bobo dit :

    Mişto asta :
    « De aceea ajungem să ne pregătim pentru o meserie care deja nu mai există »

    Merită continuat post-ul 🙂

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée.