(R)evoluţia socială


Am ales să-mi fac licenţa pe o temă care mă interesează dincolo de notă, diplomă sau domeniul în care lucrez. Subiectul lucrării îl reprezintă modelele comportamentale ale membrilor din comunităţi online. Nu vreau să vă plictisesc cu teorii, dar vreau să vă recomand un filmuleţ care pe mine m-a ajutat mai mult decât toate cărţile de teorii  şi studiile citite despre comunităţi online.

Astăzi suntem revoluţionari într-o societate care se transformă la nivel global. Pentru că o revoluţie nu are loc când oamenii adoptă noile tehnologii ci când oamenii îşi schimbă comportamentul datorită acestor tool-uri. Teoriile de ieri despre comportamentul omului în societate nu mai sunt astăzi valabile.

Îi contrazic pe toţi cei care sunt împotriva tehnologiei sau pe cei care cred că Facebook sau Twitter sau SL şi altele de genul sunt o pierdere de timp. Îi contrazic astăzi pe toţi cei care cred că ajungi să nu te mai bucuri de viaţă, să nu mai ai prieteni şi alte zeci de contraargumente, pentru că stai online.

Astăzi toate aceste comunităţi online asigură progresul social. Ele oferă oamenilor oportunităţi infinite de socializare, de dezvoltare personală şi de implicare. Indivizii sunt preocupaţi să câştige încrederea opiniei publice, mai mult decât o făceau înainte. Pentru că atunci nu le păsa. Pentru că până acum nu erau expuşi şi nu aveau mijloacele necesare de a se exprima direct atâtor oameni. Astăzi avem o responsabilitate mai mare din punct de vedere social. pentru că un rău social apare on google. Pentru că avem nevoie de reputaţie online ca oameni să poată avea încredere în noi, offline. Astăzi suntem mai umani. Chiar dacă stăm în faţa ecranului, nu suntem roboţi. Calitatea umană de a ajuta este pusă în valoare de zeci de ori mai rapid prin contribuţia noastră în cadrul comunităţilor ai căror membri suntem.

Astăzi avem cu toţii acces la toate aceste mijloace de comunicare, socializare şi implicare. Astăzi participăm la evoluţia şi revoluţia societăţii în care trăim.

Vă recomand să vizionaţi acest documentar realizat de Banyak Films despre efectul tehnologiilor asupra relaţiilor dintre oameni.

Us Now from Banyak Films on Vimeo.

5 Responses so far.

 1. Nico dit :

  Foarte fain filmuletul! Iti urez mult spor la licenta. Chiar are informatii interesante, am aflat destul de multe lucruri pe care nu le stiam.

 2. Roxana dit :

  Mulţam şi ţie la fel!

 3. Sorin Marica dit :

  Intradevar ai dreptate: internetul nu desocializeaza si nici nu deresponsabilizeaza ci extinde aria relatiilor interumane. Felicitari pentru acest articol 🙂

 4. roxana dit :

  sorin, ma bucur ca esti de acord cu mine 🙂

 5. Ummm….si eu am avut o tema de licenta pe globalizare, acum ceva ani si pe impactul tehnologiilor noi asupra relatiilor interumane. La data aceea, din toata bibliografia consultata nu aparea niciun punct de vedere in acest sens. In afara de avantajul vitezei, al instantaneitatii relationarii de orice fel si al transmiterii informatiei, nu am gasit niciun autor sa spuna ca ne face mai umani, ci dimpotriva. Daca ai lucrarea in format electronic, tare as vrea sa o citesc si eu. Sa utilizez niste note bibliografice in ceea ce va fi viitoarea mea lucrare de doctorat:)

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée.