Sa spargem niste seminte de vorba


In weekend vorbeam c-o prietena de taranii care ies prin sate, duminica la poarta si stau pe bancuta si sparg seminte. Ne gandeam cum unii mai ies si cu cate-o sticla de lapte sau un kilogram de rosii la vanzare. Cand eram mica, eu cautam semintele cele mai bine prajite si-mi aduc aminte legende cum ca alea de erau cele mai bune, erau facute cu « pipi de tigan ». Nu suna prea bine povestea, asa ca-i ignoram p-aia de mi-o ziceau si-aveam oricum o tanti simpatica si in varsta de la care cumparam mereu. Mergeam la 2 strazi distanta sa cumpar un paharel de seminte cu sare. Daca aveam bani, ii cumparam si bunicii sa-i fac surpriza. Pentru ea duminica era duminica, atunci cand se aseza in scaunel sa sparga seminte. Da, era si-o sarbatoare, asa. Altfel, ca orice zi…fara seminte.

Mai sparg si azi seminte, cand ma uit la film. Nu stiu daca ingraja mai mult sau mai putin decat floricelele, dar cred ca-s mai sanatoase. Si sigur sunt mai sanatoase decat tigarile. Insa de multe ori simt ca-i o rusine sa spargi seminte. Titus zice ca are si el momentele lui, dar nu pe plaja in Vama Veche. Daca strangi cojile de pe un stadion, dupa meci, se fac vreo 30 de saci de seminte sparte. Daca mergi pe santier, seminta e deja reflex.

Eu pot sa mananc alune oriunde, dar cand vine vorba de seminte, nu gandesc la fel.

Va intreb si pe voi daca spargeti seminte, ce statut au semintele la romani?

Étiquettes : , ,

3 Responses so far.

  1. Mie-mi plac ăia care stau la mine-n parc pe bănci pe la 7 seara şi sparg. Fac un morman de coji sub ei, dar tot nu se-ndură măcar să plece pe o altă bancă să nu se facă de râs. Nu, ei stau acolo şi sparg în restul de coji, două piţi şi trei piţu… unu-i în plus tot timpul. Ăsta-i unul dintre statuturi. Eu nu mai sparg din motive tehnice : dăunează dinţilor.

  2. Titus dit :

    Romanul e eminamente samantar, la film, la meci, pe teava de gaz. E un fel de stat la tigara, un pic mai sanatos 🙂

  3. Alex Marciuc dit :

    Spartul semintelor e ca masturbarea. Tuturor le place, dar nimeni nu vrea sa recunoasca ca o face.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée.