Top 25 lideri in afaceri online


Criteriile de clasificare au fost:

– anvergura afacerilor derulate
– rolul jucat in formarea si dezvoltarea industriei
– potentialul de a influenta afacerile din online in urmatorii ani.

Topul celor 25:

1. Andrei Siminel
Este reprezentantul in Romania al celui mai puternic fond de investitii in online-ul romanesc, Broadhurst, detinut de americanii de la NCH. Siminel controleaza business-uri precum Netbridge (cu agentia de publicitate Boom), Vodanet, Active Soft sau iMedia. Intr-una din putinele declaratii publice cu referire la online acordate in presa (intr-un interviu pentru Hotnews.ro), a spus ca « din zecile de mii de site-uri si de idei pe net-ul din Romania vor avea succes 10-20, […] iar restul vor fi amenintate de faliment ».
2. Orlando Nicoara
A dezvoltat una din primele regii autohtone de publicitate online, Boom.ro, iar in prezent conduce Media Pro Interactiv, unde este director general din vara anului 2006 si conduce strategia de orientare catre online a afacerilor lui Adrian Sarbu. Este printre primii jucatori activi ai pietei de publicitate online. La MPI a dezvoltat sau relansat cea mai mare parte din cele peste 30 de site-uri ale grupului Media Pro. Are un blog influent in online, unde analizeaza tendintele pietei si ofera informatii in premiera despre evenimente care inca nu au fost facute publice.
3. Liviu Dumitrascu
Conduce cel mai mare site de job-uri din Romania, eJobs, din care a vandut anul trecut un pachet minoritar catre fondul Tiger, pentru peste 4 milioane de euro. A infiintat eJobs in urma cu noua ani, impreuna cu Horia Nistor si Lucian Despoiu, ulterior asociindu-se cu Daniel Tatar. Controleaza si publisher-ul online InternetCorp, impreuna cu Mihai Seceleanu.
4. Val Voicu
S-a aflat intre putinii fondatori ai pietei de publicitate online, in urma cu peste 10 ani. A conceput si executat primele campanii neconventionale de pe Internetul romanesc. In prezent detine si conduce agentia interactiva AdEvolution, pe care a infiintat-o in urma cu doi ani. A inregistrat cel mai mare profit pe piata de publicitate online anul trecut, conform datelor de la Ministerul de Finante. Este profesor in cadrul Asebuss, unde sustine un modul de marketing web.
5. Calin Fusu
A construit de la zero portalul Neogen, care inglobeaza al doilea site de job-uri din Romania, BestJobs. La 33 de ani, a devenit unul dintre cei mai tineri milionari in euro din Romania, dupa ce anul trecut a vandut o participatie minoritara din Neogen catre fondul de investitii Tiger, pentru o suma estimata la 6 milioane de euro.
6. Calin Rotarus
Este directorul ArboInteractiv, parte din grupul Arbomedia, si una dintre cele mai mari agentii de publicitate online din Romania. A contribuit la formarea retelei de site-uri a companiei. S-a implicat in lansarea primului studiu demografic asupra Internetului romanesc (BRAT – SATI) si in fondarea asociatiei de publicitate online IAB Romania.
7. Ovidiu Florea
Gestioneaza, ca manager al Media Investment, parte din The Group, unul dintre cele mai mari bugete de publicitate din online-ul romanesc. Este si presedintele asociatiei IAB Romania.
8. Radu Apostolescu
Prin eMag, cel mai mare magazin online din Romania, pe care il controleaza, da tonul intregii piete de retail online, din care detine o cota de circa 70%. eMag va realiza anul acesta afaceri de circa 150 mil. euro, adica aproape cat a realizat anul trecut Flamingo cu toate magazinele sale din « offline ».
9. Radu Georgescu
Este primul antreprenor care a intrat in liga milionarilor exclusiv din activitati online, dupa ce in 2003 a vandut antivirusul RAV catre Microsoft, pentru o suma estimata la 19 milioane de dolari. De atunci, si-a structurat activitatile grupului Gecad in 4 companii, fiecare cu management separat, dar pastrand un focus puternic pe online, in principal pe piata de plati electronice si pe cea de servere e-mail.
10. Vlad Stan
Este fondatorul retelei de site-uri Vodanet, companie pe care a parasit-o in urma cu aproape un an. Acum conduce agentia new media a The Group, Navidoo. A devenit recent un jucator activ in zona de investitii online, cu fondul Seed Money in valoare de 500.000 de euro, lansat impreuna cu doi oameni de afaceri din imobiliare, Victor Anastasiu si spaniolul Pablo Gonzalez.
11. Cristian Manafu
Este cel mai activ organizator de evenimente dedicate online-ului din piata locala, prin compania Evensys, unde este partener. Are un blog urmarit in piata online,
unde publica stiri, opinii, interviuri, analize, reportaje despre teme ca Internet sau media.
12. Catalin Garmacea
Impreuna cu Bogdan Gheorghe a fondat site-ul cu cel mai mare trafic de pe piata locala, Softpedia, unde insa doar circa 20% dintre vizitatori provin din Romania. Cei doi au conceput site-ul cand erau studenti si l-au lansat in 2001. Reprezinta un model de succes pentru afacerile pe Internet: un business pe care l-au lansat cu investitie initiala de 50 de dolari le-a adus anul trecut venituri de 2,5 mil. euro si o marja de profit de 50%.
13. Calin Tatomir
Va prelua de la 15 octombrie probabil cea mai dorita functie din industria romaneasca de IT&C, manager general la Microsoft Romania. Are 12 ani de experienta in functii de conducere in corporatii cu actionariat american si va fi « creierul » strategiei locale de reinventare a gigantului software american, aflat in plina expansiune catre domeniul online.
14. Mihai Batraneanu
Este unul dintre pionierii serviciilor online in Romania. A detinut compania PC Net in anii ’90, pe care a vandut-o catre RCS-RDS pentru circa 10 milioane de dolari. In prezent controleaza una dintre cele mai mari retele de site-uri din Romania, Rol.ro.
15. Silviu Sarbu
A construit primul program de tip adserver din Romania in urma cu circa 7 ani, folosit si in prezent, si cu care au debutat practic vanzarile de publicitate online de pe piata locala. De asemenea a realizat in aceeasi perioada primul site de vanzari online de calculatoare, rate.ro.
16. Alexis Bonte
Omul de afaceri francez a realizat mai multe infuzii de capital in Internetul romanesc, care depasesc 1,5 milioane de euro, cele mai cunoscute proiecte fiind Trilulilu, fondat de Sergiu Biris, si E-Republik, lansat de George Lemnaru. Conexiunile sale in lumea fondurilor de investitii interesate de online s-ar putea materializa in alte proiecte pe piata locala, in urmatorii ani.
17. Varujan Pambuccian
Este cel mai fervent sustinator al industriei IT&C din randul clasei politice. Din anul 2000 conduce Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor, pe care a infiintat-o. A initiat peste 30 de proiecte de lege si 600 de amendamente prin care a influentat cadrul legal in care functioneaza industria.
18. Ioan Margarit
A lansat in urma cu 8 ani primul proiect jurnalistic antreprenorial de succes din online-ul romanesc, revistapresei.ro (actual Hotnews.ro). In prezent, site-ul de stiri rivalizeaza ca numar de cititori cu paginile web ale ziarelor traditionale precum Evenimentul Zilei sau Libertatea.
19. Bobby Voicu
Este primul reprezentant al Yahoo in Romania. A fost selectat pe baza experientei sale de comunicare in lumea online, unde detine mai multe bloguri. Monitorizarea pietei locale pe care o asigura gigantului american poate influenta deciziile strategice ale Yahoo in privinta pietei romanesti de online.
20. Augustin Roman
Este responsabil de o mare parte din strategia de dezvoltare in online a grupului Intact. A gandit strategia site-ului Gazetei Sporturilor, in prezent cel mai vizitat site din online-ul romanesc monitorizat de Trafic.ro, precum si a unei serii de site-uri conexe dedicate fanilor sportului. Ar putea juca un rol important in reorganizarea activitatilor de online ale trustului Intact, care in prezent sunt fragmentate.
21. Dragos Stanca
Conduce afacerile de online ale unuia dintre cele mai mari trusturi de presa din Romania, Realitatea-Catavencu. Pozitionarea produselor web ale trustului, precum si deciziile in privinta vanzarii de publicitate pe site-urile Realitatea-Catavencu vor influenta cotele de piata impartite anul viitor intre publisheri si regiile de publicitate online.
22. Marius Hagger
Este directorul general al Ringier Romania, unul din marile trusturi de presa prezente in Romania. Coordoneaza unificarea activitatilor online ale Ringier in Romania. Pe plan international, Ringier si-a dovedit recent interesul crescut pentru online, prin achizitionarea uneia dintre cele mai mari companii de Internet din Elvetia, Media Swiss.
23. Zoltan Teszari
Controleaza RCS-RDS, grupul care are cei mai multi abonati la Internet din Romania. De proiectele si investitiile companiei sale depinde ritmul in care va creste in urmatorii ani rata de penetrare a Internetului (in prezent de circa 30%), un indicator esential pentru gradul de dezvoltare al serviciilor online.
24. Cristian Parvan
Conduce agentia de servicii interactive Zed Digital, lansata anul acesta de una dintre cele mai mari agentii media din Romania, Zenith, parte a grupului international Publicis. Activitatea lui Parvan are un rol important in cresterea online-ului ca mediu inteles si utilizat tot mai mu
lt de catre advertiseri.
25. Virgil Spiridon
Se afla la conducerea Directiei pentru combaterea criminalitatii informatice din cadrul Inspectoratului General al Politiei, un departament care contribuie la « sanatatea » mediului online. Este fondatorul primului departament de combatere a criminalitatii informatice din Romania, in 2003, si cel care a coordonat instalarea de softuri si aplicatii necesare pentru investigari, precum si cooperarea cu organismele similare internationale. Numarul de cazuri investigate creste de la an la an. Doar in primele 6 luni ale acestui an au fost depistate 639 de cazuri, fiind cercetate 318 persoane.
Sursa: dailybusiness.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée.